Diverse

La pas până-n Gibraltar

Dacă atunci când mergi doi – trei kilometri pe zi este solicitant, atunci ce spuneți de un drum de 4000 de kilometri, pe jos, până în Gibraltar? Și chiar mai departe puțin, până la Tarifa? Ei bine, doi aventurieri din Fălticeni au decis să facă această expediție, care durează cinci luni: din 1 martie 2013 până pe 31 august 2013.

Cei doi, Constantin-Călin Dănilă (profesor de educație fizică și sport la Colegiul ”Mihai Băcescu” din Fălticeni) și Ioan Cojocaru (absolvent al Facultății de Geografie) și-au propus să atingă extrema sudică continentală. Ei vor traversa șase țări (România, Ungaria, Slovenia, Italia, Franța și Spania) și vor parcurge, în medie, 40 de kilometri pe zi. În toate aceste luni sunt însoțiți de o remorcuță, pe care stă scris: ”4000 km on foot”.

”Suntem ca un burete, absorbim tot…”

Scopul acestui proiect este de a promova sportivitatea, culturalitatea, spiritul de echipă și spiritualitatea în Europa. Mai mult decât atât, se dorește să se promoveze imaginea României, dar și a orașului Fălticeni în Europa, prin stabilirea unor relații de interculturalitate. Și asta nu e tot: atingerea extremei sudice continentale – Ponta Tarifa – va constitui o premieră la nivel național.

”Am pornit cu mare entuziasm în această aventură, este o experiență extraordinară, pentru că prin ea ne facem oameni, vedem locuri pe care nu le-am văzut, călătoria ne va spune de ce am plecat și ce trebuie să facem de acum încolo. Suntem ca un burete, absorbim tot: de la arhitectură, la oameni…tot ce se poate să luăm din călătoria asta, luăm ca pe-o experiență unică”, ne-a spus Călin Dănilă.

sursa foto: http://pamantulviu.ro/jurnal_13-14/
Calin Danila, sursa foto: http://pamantulviu.ro/jurnal_13-14/

”Socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg”

Deși în acest moment cei doi ar fi trebuit să fi trecut granițele țării, acest lucru n-a fost încă posibil, din cauza unei probleme de sănătate a lui Călin Dănilă, așa cum ne-a explicat chiar el:

”Subsemnatul, am făcut o întindere musculară la câteva tendoane de la gamba dreaptă. Medicul mi-a spus azi (19 martie) că trebuie să fac un repaus de șapte zile – e din cauza  mersului pe suprafața tare a asfaltului. Acum suntem în Arad. Așa că, pentru a continua, îmi trebuie acest repaos. Mâine voi consulta un medic sportiv. Ne gândeam de acasă că se poate întâmpla și un astfel de incident, dar, cum nu a  fost niciun semnal până acum, nu ne-am pus problema. Acum simt o durere ascuțită. Dimineața piciorul e bine, seara se umflă. Am mers așa trei-patru zile, dar până la urmă, n-am avut încotro și a trebuit să consult un medic aici, în Arad.”

Aventura lor a început de aproximativ trei săptămâni și pe lângă această problemă de sănătate, și condițiile meteo le-au pus probleme:

” A doua mare problemă a fost o ploaie torențială cu gheață, care-a ținut zece minute. Ne-a udat până la piele, chiar și încălțămintea ni s-a udat și atunci ne-am întrebat: “Ce facem?”, pentru că noi nu cărăm multe în rucsac, iar pantofi de schimb nu avem.”, ne-a mărturisit Călin Dănilă.

Mai e loc și pentru remorcuță?

40 de kilometri pe zi este o distanță destul de solicitantă și s-a dovedit riscantă chiar și pentru cei doi aventurieri. Deși s-au antrenat timp de mai bine de o lună și jumătate înainte de a începe expediția, i-au luat prin surprindere unele trasee, care n-au fost deloc ușoare:

”Nu ne-am propus să facem atâția kilometri într-o singură zi. Am forțat lucrurile, am făcut chiar și 48 și tocmai de asta s-a întâmplat acum să am această problemă. Cât despre traseu…cel mai greu a fost între Cluj și Aleșd,  unde spațiul de pe marginea șoselei e mic, încăpeam în șir indian, nu prea aveam cum duce și remorcuța. A fost și foarte aglomerat traficul. Chiar am făcut o glumă cu colegul meu să vedem dacă trec mai mult de cinci camioane. Am fost surprinși să numărăm ieri (18 martie) 16”, ne-a transmis telefonic Călin Dănilă.

Cu ochii pe ”Jurnal”

Pe parcursul marșului, toți cei ce sunt interesați de acest proiect îl pot urmări pas cu pas pe site-ul asociației înființate de cei doi, ”Academia de Aventură Pământul Viu”. Aici, la secțiunea ”Jurnal”, se poate observa în detaliu, parcursul acestor zile chiar și prin intermediul fotografiilor sau al interviurilor date pe traseu.

La finalul călătoriei, se va contacta la Tarifa o instituție abilitată, pentru recunoașterea încheierii marșului. Cei doi aventurieri se vor întoarce în țară cu avionul. Aici, se va realiza o expoziție fotografică cu imagini din timpul călătoriei și se vor organiza comunicate de presă, conferințe și seminarii.

 

Advertisements