Diverse

Sunt student și (nu) merg la bibliotecă

Un studiu publicat la jumătatea lunii iulie 2008 arată că aproximativ 24% dintre studenții facultăților de stat nu frecventează bibliotecile. Cei care merg săptămânal sunt mai puțini de 10%. (sursa: http://www.ziare.com/scoala/invatamant/elevii-si-studentii-prefera-sa-si-cumpere-lucrari-de-pe-internet-in-loc-sa-invete-382397 )

 Și azi e la fel…

Deși vorbim de un studiu realizat în urmă cu cinci ani, situația nu este diferită nici în prezent. Acest fapt îl confirmă atât studenții, cât și profesorii sau bibliotecarii:

“Părerea mea este că studentul de azi nu mai este interesat de biblioteca facultății, internetul fiind sursa sa principală de documentare. Fie pentru că este mai accesibil, fie pentru că nu se percepe niciun cost, studenții preferă să citească online cărți și materiale necesare pentru facultate. Nu pot spune că merg des la bibliotecă, însă dacă am o temă de pregătit sau se apropie vreun examen, prefer să-mi iau materialele de la biblioteca facultății pentru că o consider o sursă mult mai sigură decât internetul .” (Simona Gheorghe, anul II FJSC, PR)

Nu sunt biblioteci destule?

Potrivit NewsIn, studenții preferă să-și procure informațiile de pe Internet, în defavoarea studiului la bibliotecă, deși, cel puțin în București, ei au de unde alege: de la Biblioteca Națională și Biblioteca Centrală Universitară ”Carol I” (BCU), până la bibliotecile fiecărei facultăți: Biblioteca de Jurnalism, de Litere, de Biologie, de Chimie, de Matematică, de Filosofie și lista continuă.( sursa: http://unibuc.ro/n/resurse/Biblioteci.php ) Pe metropotam.ro se adaugă listei și bibliotecile institutelor culturale: British Council, Institutul Goethe sau Institutul Polonez. Mai mult decât atât, pe situl precizat mai sus se prezintă avantajele și dezavantajele fiecărei biblioteci în parte. Spre exemplu, deși la BCU fondul de împrumut este foarte mic, studenții pot folosi permisul de aici la bibliotecile facultăților. Ei beneficiază și de internet gratuit, de liniște, de un bufet sau de un sistem de căutare informatizat. Pe lista celor de la metropotam apar și Biblioteca Metropolitană, precum și cea a Academiei. (sursa: http://metropotam.ro/Locuri-de-vizitat/Listing-biblioteci-din-Bucuresti-art3752326068/ )

Interesul e-n (s)cădere

Deși studenții au aceste multe variante la îndemână, foarte puțini dintre ei preferă studiul la bibliotecă. Conform datelor furnizate de Dinu Tenovici, șef serviciu ”Cercetare, Metodologie” la BCU, din aproximativ 24.000 de studenți înscriși la BCU în 2011, s-a ajuns la un număr de puțin peste 17.000 în 2012. În ceea ce privește volumele consultate, ele au scăzut de la peste un 1.100.000 la puțin sub un milion.

”După cum observați, sunt reduceri. Unele cauze le știm – scăderea numărului de studenți – , altele le bănuim, nu avem însă certitudini bazate pe cercetări științifice.”, ne-a spus Dinu Tenovici.

”Dezavantajul bibliotecilor e că încă nu sunt folosite la potențialul pe care pot sa îl ofere. Poate că e și vina noastră că nu ne-am făcut suficient de cunoscuți.”, a precizat într-un interviu directorul Bibliotecii Naționale, Elena Tîrziman.

La fotocopiat cu noi!

Totuși, sunt studenți care mai au un oarecare interes pentru a frecventa biblioteca. Care este scopul lor?

” Lectura se reduce la cărţile recomandate în bibliografiile cursurilor (prin reprezentanţi ai grupelor care intră cumva – fotocopiază etc. – în posesia informaţiilor şi le transmit prin mijloace de comunicare diverse şi celorlalţi);  extrem de puţini mai sunt cei preocupaţi cu adevărat de fondul de carte de specialitate în ansamblu. Nu am făcut un studiu care să ateste asta, dar se poate observa direct de către oricine are acces în bibliotecă şi un oarecare trecut aici…”, a precizat asist. univ. dr. Valentina Boureanu de la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării (FJSC) din cadrul Universității București.

 Se-apropie sesiunea!

Faptul că biblioteca e luată cu asalt în perioada sesiunii îl confirmă studenții:

“Interesul studenților pentru bibliotecă crește odată cu apropierea sesiunii sau a termenului de predare a unei lucrări. În afara acestor perioade, bibliotecile sunt mai libere, iar cărțile nu atât de solicitate. Eu, în primul an de facultate, am frecventat biblioteca cu un oarecare interes, însă, interesul a scăzut din ce în ce mai mult. Acum, la fel ca majoritatea studenților, merg doar atunci cand am neapărată nevoie și doar pentru a-mi lua cărți pentru examene. Până și interesul de a-mi face un nou abonament a disparut”. (Lavinia Iancu, anul II FJSC, Jurnalism)

Biblioteca dăunează grav…studentului?

Să fie unii studenți atât de înverșunați încât să considere studiul la bibliotecă dăunător? Răspunsul ar fi ”da”. La o căutare simplă pe Internet, site-ul studentie.ro nu prezintă altceva decât un top cu zece motive pentru care să nu mergi la bibliotecă. Cum sună câteva propuneri de anti-mers la bibliotecă?

– Este mai sănătos să stai în cămăruța ta decât să mergi la bibliotecă;

– Mahmureala nu se ”pupă” cu mersul la bibliotecă;

– Cumpărăturile sunt mai interesante decât mersul la bibliotecă;

– Poți să citești cărți și în cameră;

– Patul tău este mult mai confortabil decât scaunele rigide de la bibliotecă;

– La bibliotecă riști să dai peste tipul/a ăla/aia care ți-a dat cu flit și preferi să eviți “întâlnirea de gradul 3”;

– Preferi să fii calm și liniștit, în loc să te enervezi la bibliotecă din cauza tipului care vorbește la telefon, deși n-are voie, a fetelor care chicotesc într-un colț etc. (sursa: http://www.studentie.ro/campus/top_10_motive_pentru_care_sa_nu_mergi_la_biblioteca/c-70-a-158798 )

 

Advertisements