Teatru

Deci, cine e Fazanul? #ZiuaInternaționalaATeatrului

Azi e despre teatru, e despre comedie, e despre un public frumos, e despre actori cu un joc formidabil. Azi e despre un fazan. Cine e Fazanul, dom `le? Acest răspuns l-au așteptat și spectatorii la piesa Teatrului Nottara, Fazanul, și, ca să știe lumea ce-i aia suspans, răspunsul s-a aflat în ultimele minute ale reprezentației. Deci, cine e Fazanul?

Stai. Derulează caseta. Întoarce-te. E acel moment, pe care eu nu l-am mai întâlnit până acum la nicio piesă de teatru, în care apare o doamnă distinsă pe scenă și ne amintește de Ziua Internațională a Teatrului, 27 martie. Și ne spune că toți banii încasați de la biletele pentru acest spectacol vor fi oferiți, prin UNITER, actorilor care au ieșit la pensie. Această doamnă a și citit mesajul actriței Isabelle Huppert  pentru Ziua Mondială a Teatrului. Două sintagme mi-au rămas în minte: ”Faceți loc teatrului” și ”Teatrul ne iubește atât cât îl iubim și noi”.

Așa. Continuăm să căutăm fazanul, să aflăm cine e. Totuși, publicul nu cred că s-a grăbit să descifreze enigma. Pentru c-a fost prins de poveste, de zbuciumul întâmplărilor, de glumele foarte bine marcate. Comedia a fost ca un iureș care-ți tot scotea în cale alte și alte personaje, îți desconspira noi și noi situații, îți aducea în cale comicul de situație, comicul de limbaj, frumusețea jocului actoricesc. Cred că doar îți doreai să vezi ce se mai poate întâmpla după atâtea încurcături și demonstrații de talent tipic masculin și de mister și de farmec tipic feminin. Deci, cine e Fazanul?

 

foto - alexandra mazgareanu - diana roman si gabi rauta
Diana Roman și Gabi Răuță foto: Alexandra Măzgăreanu

Actorii au fost minunați. 3 însă s-au remarcat. Așa consider eu. Și aici vorbesc de Șerban Gomoi, care-l joacă pe Pontagnac, Ștefan Lupu – în rolul lui Ernest Redillon și Diana Roman – care-a jucat-o pe Maggy. Roluri bine asumate, interpretări reușite, dezinvoltură, personaje bine conturate. Nu pot să nu remarc talentul de dansatori al celor doi și accentul englezesc al ei. Pe Diana am mai văzut-o jucând și-n Efecte Colaterale, în interpretarea Verei. Voi scrie și despre această piesă cât de curând.

O defilare pe catwalk de soți, soții, amanți și amante din care scapă cine și cum poate. O nebuloasă frumoasă, o să vedeți. Nu spun alte detalii despre piesă, vreau să atrag atenția asupra altor aspecte. Asupra decorului, de pildă. Care e foarte fain creat. Colorat, mobil și modern –  dansant, aș putea zice, la fel ca personajele. Și muzica…muzica joacă un rol aparte în această piesă. Trebuie să mergeți la teatru ca să vă convingeți ce îmbuib eu aici. Deci, cine e Fazanul?

Stai. Derulează caseta. Întoarce-te. Actul I, Scena 13. Schimb de replici dintre englezoaica Maggy (Diana Roman) și amantul ei, Vatelin (Gabriel Răuță): Maggy – La London zis că n-ai hoaţă! Vatelin – Soaţă! Maggy – Hoaţă, soaţă, same bloody thing! Vatelin – Păi, nu, nu e tot aia! Cu o hoaţă mai e cum mai e, dar cu o soaţă… ( 🙂 )

Așa. Continuăm. Hai la teatru! Următoarea reprezentație a piesei Fazanul e pe 19 aprilie la Teatrul Nottara – Sala Horia Lovinescu.

P.S.: Deci, cine e Fazanul? 🙂

Advertisements