Teatru

Lume, lume! Țarul Ivan își schimbă meseria!

O comedie care-ți fură ochii. O lume cu țari și cu țarine,  cu patriarhi și cu inventatori. Ba chiar și cu administratori de bloc. O piesă cu încurcături surprinzătoare.

Și cu Vlad Logigan, care face un rol enervant de fain în rolul Fedcăi. Cucerește prin interpretare, prin gesturi, prin mimică. Prin expresivitate, prin comic, prin efervescență, prin naturalețe. Prin culoarea pe care-o aduce personajului, prin amprenta pe care și-o lasă asupra lui…Chiar merită toate aplauzele și felicitările pentru ceea ce este și pentru ce-a putut să facă pe scenă! Cu asta, mi-a demonstrat, din nou, că nu contează dacă ai un rol secundar sau unul principal, ci contează ce faci cu el, ce faci din el și cum îl prezinți publicului! Mișcarea scenică e semnată tot de Vlad Logigan, așa că…:)

Despre decor? Genial! Poate unul dintre cele mai bune pe care l-am văzut vreodată la o piesă (și am fost la destule spectacole de teatru). Și costumele m-au impresionat! Autentice, pline de viață…costume care te duc fix în epoca / epocile cu pricina. Că nu degeaba sunt treceri prin timp și vorbim de Moscova lui 1565 și de cea din anii `35.

tim
foto: http://www.ziarulmetropolis.ro

Și da! Eterna întrebare a bărbaților: „Ce gândesc femeile?” își caută răspunsul și în această piesă.  Inventatorul mașinii timpului (Marius Gîlea), încercând să facă „urâțenia” de aparatură să funcționeze, apelând la calcule matematice cu sinus și cosinus, găsește un posibil răspuns la întrebarea: „Oare ce-o fi în capul femeilor? Cosinus!”

resize
foto: http://www.ziarulmetropolis.ro

Un tot și-un total. Cam așa pot descrie această piesă. O îmbinare faină de stări și de personaje cărora nu le lipsește umorul. O replică amuzantă din piesă, care mi-a plăcut mult, e din discuția administratorului de bloc (Mircea Rusu) cu inventatorul mașinii timpului. La întrebarea acestuia: „Cum să-ți explic ce e timpul, dacă nu știi ce e spațiul?”, administratorul se simte oarecum ofensat și răspunde extrem de convins: „Ei ce e spațiul! Spațiul locativ!”. Un umor frumos, relaxant, care te urmează timp de trei ore. Chiar și-n pauza spectacolului. Pentru că…ce să vezi? Chiar și atunci am avut parte de magie…la propriu!

P.S.: Textul e scris în urmă cu vreo doi ani, la inițiativa celor de la Ziarul Metropolis. Deși textul e mai vechi, piesa e la fel de „nouă” ca și atunci 🙂 Se joacă în continuare la Teatrul Metropolis. Următoarea reprezentație e marți, pe 9 mai, la ora 19:00.

Advertisements